Kijk even mee
in onze wereld

Kijk even mee
in onze wereld

Hospice Nijkerk viert 25 jarig jubileum met symposium

Vrijdag 28 september 2018 – Meer dan 360 mensen vanuit het hele land waren afgelopen vrijdag bij het symposium ‘Geen einde aan zorg’ ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het hospice.

Goede zorg, compassie en luisteren

Vier sprekers vertelden over het belang van goede zorg voor iedereen in de laatste levensfase en daarna. De heer Bart Schweitzer, huisarts/onderzoeker en oprichter van Stichting PaTz (Palliatieve Thuiszorg) legde uit waarom het zo belangrijk is om tijdig in gesprek te gaan over iemands levensverwachting, niet alleen na de diagnose kanker. ‘Het vergt moed om over het einde van het leven in gesprek te gaan, maar iedereen heeft recht op de uitdaging van de laatste levensfase iets moois te maken’.

De heer Sander de Hosson, longarts en auteur van het boek ‘Slotcouplet’, sprak over de complexe keuzes rond de zorg voor terminale patiënten en wat dit met de zorgverleners doet. ‘Waar het me om gaat, is vanuit compassie aandacht te vragen voor wat een patiënt echt wil en hoe we dat kunnen realiseren’.
Volgens de heer Manu Keirse, psycholoog en rouwdeskundige hebben we niet geleerd te spreken over de dood. Sterven is verhuizen naar het hart van je geliefde. Als we niet over de dood en rouw durven te spreken, laten we iemand in eenzaamheid. Vaak gaan we het gesprek niet aan uit angst: ‘Wat moet ik zeggen?’ Maar het gaat vooral om luisteren.

Humor en creativiteit

De heer Marcellino Bogers sprak over humor als verpleegkundige interventie. Humor heeft een therapeutische werking: door even uit je vaste rol te stappen en iets onverwachts te doen, kun je voor een kort moment een gelijkwaardige ontmoeting creëren en dichtbij iemands emoties komen. Respectvolle humor kan de zorg rond de dood lichter maken.

De Zandtovenaar, de heer Gert van der Vijver, sloot af met een speciale voorstelling voor Hospice Nijkerk: een creatieve verbeelding van de laatste levensfase.