Waardig(samen)leven
tot aan het eind

Waardig(samen)leven
tot aan het eind

Kookvrijwilligers in het hospice

Sinds 2020 zijn ze niet meer weg te denken uit het hospice in Nijkerk: de kookvrijwilligers. Elke dag wordt er vers gekookt. Eten is zo belangrijk als je ziek bent.

De geur van eten koken in het hospice: zo huiselijk en heel anders dan 6x de keuzemaaltijd opwarmen in de magnetron. De andere zorgvrijwilligers die dan werken hebben daardoor extra tijd om piano te spelen of te wandelen met een gast. Iets voor te lezen of een spelletje te doen. Ze kunnen er nog meer zijn voor de gasten. De kookvrijwilliger is er voor de maaltijd.

Het is een club enthousiaste mensen die het fijn vinden om voor onze gasten in het hospice te koken en na te denken over wat nog wel kan. Er is al zoveel weggevallen. Ook familie van de gast kan desgewenst mee-eten.

Afgelopen zomer hadden we een kookworkshop met de gastvrouwen en de kookvrijwilligers. Daar leerden we zelfs een vloeibaar speculaasje maken. De workshop werd gegeven door kok Eric-Jan de Smaakman, die altijd al met zieke mensen werkt. We hebben veel geleerd en het was ook goed voor de teambuilding.

 

Willie van de Weitgraven, coördinator vrijwilligers