Ik kook van blijdschap
en voldoening

Ik kook van blijdschap
en voldoening

Anouk (kookvrijwilliger)

In 2020 ben ik begonnen als zorgvrijwilliger bij het hospice. Nadat ik helemaal ingewerkt was, zag ik de oproep voor kookvrijwilligers. Ik houd van koken en een maaltijd bereiden voor onze gasten en naasten trok me erg aan. Als ik dan toch aan het werk ben, is het een kleine moeite om eerder te komen of langer te blijven om te koken. Alle gasten reageren heel positief als er gekookt wordt door een van de kook-vrijwilligers. Het gaat soms niet eens om de maaltijd, want sommige gasten eten heel weinig. Het gaat meer om de hele beleving daarom heen; ik zorg ervoor dat de maaltijd mooi op het bord ligt en dat er een bloemetje bij staat. Eigenlijk maak je van elke maaltijd een klein feestje.

Hollandse Pot is toch wel bij de meesten favoriet. Soms moet ik even in de kookboeken kijken of om advies vragen (aan moeders) hoe een bepaald ingrediënt bereid wordt. Dan oefen ik eerst thuis even of het allemaal goed gaat en vooral of het goed smaakt. Ben ik tevreden, dan kook ik het in het hospice. Soms vraag ik het aan een andere vrijwilliger of verpleegkundige met wie ik een dienst draai. Zo leer je ook weer van elkaar en heb je misschien ook wel een nieuw recept voor in je receptenboek!

Als een gast tegen me zegt: ‘het was eigenlijk te veel, maar ik vond het zo lekker en heb toch alles opgegeten’, dan realiseer ik me op zo’n moment: ‘dit is waarvoor ik het doe’. Het geeft me energie en voldoening.
Dan kook ik van blijdschap en van voldoening!

'Koken van blijdschap en dankbaarheid'

Anouk