Iedereen doet waar
hij goed in is

Iedereen doet waar
hij goed in is

Arende (gastvrouw)

Ik werk al vier jaar in het hospice. Ik kreeg meer vrije tijd. Mijn zoon zat in zijn examenklas en mijn dochter ging naar de middelbare school.  Wij hebben een akkerbouwbedrijf en de kinderen moesten gebracht en gehaald worden naar school en sport.

Mijn keuze voor het hospice is gekomen doordat mijn buurvrouw hier als zorgvrijwilliger al jaren werkzaam is. Zij nodigde mij uit om naar de open dag te komen. Dat heb ik gedaan. Na een gesprek met de coördinator heb ik mezelf opgegeven voor gastvrouw. Ik vind het erg leuk om voor anderen te zorgen, maar dan meer in de keuken. Op zaterdagochtend bak ik graag een cake of een boterkoek en breng deze warm bij de gasten en hun bezoek. De geur die dan door het huis gaat is heerlijk, huiselijk. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen moet gaan bakken op zaterdag. Iedereen doet waar hij goed in is.

Als je komt werken in het hospice dan veeg je je voeten bij binnenkomst. Je laat thuis achter je en je gaat lekker aan de slag. Je leest even wat er in de voorgaande dagen gebeurd is. Je loopt bij de coördinator en verpleegkundige binnen om je even te laten bijpraten.

Als je dienst er op zit, veeg je je voeten weer. Nu laat je wat je hebt meegemaakt achter in het hospice. Dat wil niet zeggen dat je het helemaal vergeet. Soms helpt het om er thuis nog even over te praten. Natuurlijk is er ook ruimte om dit met je collega’s in het hospice te doen. Als ik thuis kom ga ik altijd lekker even lopen met mijn hond. Als gastvrouw werk je ’s morgens van 9.00 tot 13.00 uur. Maar wil je eerder beginnen, wat ik zelf erg prettig vind, is dat geen probleem.

Een fijne dienst is voor mij als alles is gelukt en dat je met elkaar lekker hebt gewerkt. Het is fijn als je goed op elkaar bent ingespeeld, dan hoef je niets tegen elkaar te zeggen, dan loopt het gewoon. De gasten en hun bezoek heb je voorzien van een vers kopje koffie met wat lekkers erbij, de boodschappen zijn gedaan en de voorraad is weer bijgevuld. Een lekkere pan verse soep wordt elke dag gemaakt voor de gasten en de vrijwilligers. En natuurlijk ligt de was weer gestreken in de kast aan het eind van je dienst. Dan ga ik met een voldaan gevoel weer naar huis!

'Ik bak graag een cake en breng deze warm bij de gasten en hun bezoek. De geur die dan door het huis gaat is heerlijk en lekker huiselijk.'

Arende