Contact maken met
het gezonde deel
van jezelf

Contact maken met
het gezonde deel
van jezelf

Dini’s verhaal

Creatieve begeleiding in de laatste levensfase

Na 35 jaar als creatief therapeute en activiteitenbegeleidster in de ouderenzorg gewerkt te hebben, kon ik na mijn vroegpensioen het werken met mensen niet zomaar loslaten. Ik wilde als vrijwilligster iets gaan doen, maar wel in een andere setting. Zo kwam ik terecht bij het hospice in Nijkerk. Ik vond het een uitdaging om als ‘beeldend begeleidster’ aan de slag te gaan, iets nieuws voor mij en zeker ook voor iedereen die in het hospice werkte.Wat ik de gasten binnen het hospice wilde geven, was een andere vorm van ondersteuning dan die er al was. Een nieuwe vorm en wel de creatieve. 

Als ‘beeldend begeleidster’ zoek ik naar verbinding en vertrouwen, om vandaaruit iets voor de gast en eventueel de familie te kunnen betekenen. Om zo een stukje emotionele ondersteuning te bieden vanuit een ander perspectief. Wat ik heel belangrijk vind is dat de gast (ook al zijn ze ziek en kwetsbaar) de eigen regie ervaart en zelf beslist: wil ik iets maken, wat wil ik maken, voor wie wil ik iets maken, wanneer wil ik iets maken, welke kleur kies ik enz.

Het lijkt zo gewoon, maar in de laatste levensfase weten veel anderen vaak (hoe goed bedoeld ook) wat goed voor deze mensen is. Er wordt vaak voor hen gedacht en bepaald. Soms willen gasten nog iets voor zichzelf afronden, terugkijkend op hun verleden. Of ze willen een herinneringsgeschenkje maken voor hun geliefden.

Creatief vrijwilligster, wat betekent dat voor de gast?

Tijdens de ‘beeldende begeleiding’ ervaar ik dat er tijdens het bezig zijn, herinneringen boven komen en dat de gast het soms fijn vindt om dit met mij te delen. Ook kan het zijn dat de gast in stilte werkt met haar of zijn eigen gedachten. Het kan en mag allemaal!

Ook kan het zijn dat iemand heel onverwacht kan genieten van wat hij/zij aan het doen is en op die manier weer contact kan maken met het gezonde deel van zichzelf. Soms zegt een gast ‘als jij er bent en we aan het werk zijn, voel ik mij even geen patiënt’.

Wat doet het met mijzelf?

Vaak vragen mensen mij; ‘is het niet heel zwaar om in het hospice te werken?’ Mijn antwoord is dan; ‘het is soms zeker heel verdrietig, maar tegelijkertijd is er gezelligheid, aandacht voor elkaar en er wordt ook zeker gelachen.’

Het voelt voor mij altijd fijn om het hospice binnen te gaan en te zien met wie ik die dag werk, om er dan samen voor de gast te zijn. Na een aantal jaren als ‘beeldend begeleidster’ gewerkt te hebben voel ik mij thuis en verbonden. Wat ik fijn vind is dat mijn bijdrage wordt gewaardeerd door de coördinatoren, verpleegkundigen en mijn collega-vrijwilligers. Ik hoop dat ik dit mooie werk nog een aantal jaren mag en kan blijven doen.

'Wanneer ik na mijn werk naar huis rijd, heb ik meestal een glimlach om mijn mond en voel ik mij dankbaar en blij dat ik dit mooie werk samen met mijn collega’s in ons mooie warme hospice mag doen.'

Dini