Muziek en mens zijn
sterk met elkaar
verbonden’

Muziek en mens zijn
sterk met elkaar
verbonden’

Gerda (muziekvrijwilliger)

Muziek in het hospice

Wanneer je de hal van ons hospice binnen stapt, is het eerste wat opvalt de piano! Elke maandagmiddag, dat is mijn vaste dag, ben ik benieuwd wat het gaat brengen: iemand blij maken met zijn of haar lievelingsmuziek? Een verzoeknummer spelen of een gast helpen met muziek uitzoeken voor de uitvaart?

Over muziek valt veel te vertellen met betrekking tot het laatste stukje van de levensreis: je oren blijven daarvoor open tot het laatst! Muziek waar je je altijd prettig bij hebt gevoeld roept ook in deze fase hetzelfde gevoel op. En muziek blijft het langst bewaard van alle herinneringen. Uit neurologisch onderzoek is gebleken dat muziek en mens sterk met elkaar zijn verbonden. Dat geeft dus mogelijkheden in het hospice! Want wat kun je dan veel moois doen voor onze gasten!

 

Liederen voor de uitvaart

Zo mocht ik een jonge man helpen met het uitzoeken van liederen voor zijn uitvaart. Hij was nog niet zo lang daarvoor christen geworden en was niet bekend met geestelijke liederen. Hij kwam naast de piano zitten en wist precies welke liederen hem wél aanspraken en welke niet. Hoe mooi was het dat hij me vroeg deze liederen op zijn uitvaart te spelen!

 

Allerhande muziek en herinneringen

Het spelen van het lied ‘Droomland’ voor een gast die zo herinnerd werd aan haar verkeringstijd… Soms kan het gebeuren dat een gast niets liever wil dan dat de deur open staat om zo te kunnen luisteren naar de pianoklanken. Het maakte haar niet uit wat ik speelde, het kon haar niet lang genoeg duren!

Een heel oude mevrouw die samen met mij bekende psalmen wilde zingen bedankte me. Maar ik bedankte haar: wat had ze mij een mooie middag bezorgd!

Wat ook leuk is om te vertellen: iemand die zei alleen van Duitse schlagers te houden en me vroeg om dat ‘eerste wijsje’ nog eens te spelen. Het was uit de Kinderszenen van Schumann!

De één vraagt of ik Chopin wil spelen. De ander wil graag nog eens luisteren naar countrymuziek waarop de gast in het verleden aan ‘line dance’ deed. Ik voel me bevoorrecht dat ik als vrijwilliger deze bijdrage aan het hospice mag verlenen.

'Je kunt iemand niet beter maken met muziek, maar wel begeleiding bieden bij een goed sterfbed, en dat is een bijzondere en mooie taak'

uit: De zin van muziek aan het levenseinde van Yolanthe Cornelisse