Waardig(samen)leven
tot aan het eind

Waardig(samen)leven
tot aan het eind

Greetje (vrijwilliger HNT)

Het was voor mij een logische stap om me aan te melden bij het hospice. Vóór mijn verhuizing naar Nijkerk heb ik 17 jaar gewerkt als verzorgende in een verpleeghuis. Het verpleeghuis is het laatste adres waar mensen wonen. Sommigen wonen er langer, anderen korter maar altijd is de zorg rond het overlijden het laatste wat je daar voor de bewoners doet. Ik heb dat altijd heel fijn werk gevonden en merkte ook dat ik dat geestelijk goed aan kon. Meeleven als je bij de bewoner bent, maar het toch op  een goede manier los kunnen laten als je naar huis gaat. Dat is de motivatie voor mij geweest om bij het hospice te gaan werken.

Omdat ik een ongeluk heb gehad en mijn knie op een nare manier gebroken was, moest ik een jaar revalideren. Daarna was ik niet meer inzetbaar om intensief lichamelijk werk te doen. Gelukkig bood het hospice uitkomst d.m.v. hospice thuis inzetten.

Als geliefden gaan overlijden is dat een moeilijke tijd. Een tijd van definitief afscheid nemen. Voor de één is dan het hospice in de laatste fase de goede plaats, maar de ander wil het liefst thuis blijven in eigen omgeving. Hoe mooi is het dan als dat mogelijk is. De mantelzorgers hebben er alles voor over, maar op een gegeven moment kan de zorg toch te zwaar worden. En dan zijn wij er, als vrijwilligers hospice thuis, om te ondersteunen.

Een paar uur per week is vaak al genoeg. De mantelzorger kan dan rustig iets anders gaan doen. Soms bijslapen, een bezoekje elders brengen, even winkelen bijvoorbeeld. Wij  zijn dan bij de zieke en dat is ook eigenlijk de belangrijkste taak. Aanwezig zijn, aandacht geven. Medische handelingen hoeven we niet te doen. Dat doet de thuiszorg. Wel de gewone dingen zoals: helpen bij eten of drinken, helpen bij de toiletgang, bezoek binnenlaten of juist niet als de zieke dat niet wil.

Soms hoeven we ook helemaal niets te doen. Ik neem zelf altijd een brei- of haakwerkje mee. De zieke voelt zich dan ook niet ‘verplicht’ om te praten. Het geeft rust. De inzet kan overdag zijn, maar ook voor de nacht kan het worden aangevraagd. Er zijn vrijwilligers die in het hospice zelf werken en die ook ‘de thuis inzetten’ doen. Op die manier wordt er voor gezorgd dat er voldoende ondersteuning gegeven kan worden. In principe spreekt de coördinator van het hospice met de hulpaanvragers af dat de inzet voor drie maanden is. Mocht dat niet lang genoeg zijn, dan wordt samen naar andere hulp gezocht.

Dit is werk dat mij veel voldoening geeft. Ik geef mijn tijd en aandacht, maar ik krijg er zoveel voor terug. Het besef dat het mogelijk wordt gemaakt dat het afscheid van geliefden op een goede manier verloopt en dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren, is zo mooi!

Daarom vrijwilliger bij Hospice Nijkerk Thuis!

'Dit is werk dat mij veel voldoening geeft. Ik geef mijn tijd en aandacht maar ik krijg er zoveel voor terug.'

Greetje