Passie hebben voor
het verzorgen
van mensen

Passie hebben voor
het verzorgen
van mensen

Het verhaal van Janet en Jaap

Toen de echtgenoot van Janet in de laatste levensfase kwam, werd ze door de thuiszorg erop geattendeerd om meer hulp te vragen. ‘Ik ging ‘s nachts beneden slapen bij mijn man, zodat ik hem ook ‘s nachts kon helpen als dat nodig was. Hij kon niet meer alleen zijn’.

Voor Janet voelde de zorg die ze voor haar man had niet als te vermoeiend, maar de thuiszorg wilde Hospice Nijkerk Thuis inschakelen, zodat Janet het zou kunnen volhouden. De volgende dag stond Alida van der Hout, algemeen coördinator van het hospice op de stoep. Janet: ‘ze had al een rooster meegenomen voor de eerste weken met vrijwilligers die bij mijn man zouden waken’. Jaap de Vries was twee dagen later de eerste vrijwilliger die Janet kwam ondersteunen.

Janet: ‘ik had een zorgmap waar ik een kaartje in had gedaan waarop ik alles waar ze op moesten letten op had geschreven. Mijn man had thuis een zuurstof concentrator, met een lange slang. Als je niet oplette struikelde je daar zo overheen. Jaap zei gelijk heel nuchter: hier om de hoek kan hij wel een stukje onder het tapijt. We hadden meteen een klik samen’.

Een vrijwilliger van het hospice heeft over het algemeen een passie voor het werk, het verzorgen van mensen in hun laatste levensfase en het ondersteunen van mantelzorgers. Sommige vrijwilligers komen niet uit de zorg, maar alle vrijwilligers krijgen na aanmelding een opleiding binnen het hospice om lichte verzorgende handelingen uit te kunnen voeren.

Jaap meldde zich aan net voordat hij met vroegpensioen ging. ‘Ik heb zelf mijn schoonmoeder, zusje en een oudere broer mogen bijstaan toen zij terminaal ziek werden. Het is belangrijk dat je je eigen rouw hebt verwerkt voordat je als vrijwilliger aan de slag gaat. Het is nog waardevoller gebleken dan ik had ingeschat. Het werken als vrijwilliger voor het hospice is dankbaar werk. Mensen die verzorgd worden zitten in zo’n kwetsbare en precaire fase. Ik ben oprecht dankbaar dat ik onderdeel mag zijn van die kring van zorg om iemand die in de laatste levensfase verkeert’.

Als vrijwilliger is het van belang om je dienstbaar op te stellen. Om signalen op te pikken die verbaal en non-verbaal worden gegeven. Janet: ‘wat ik zelf heel plezierig vond aan Jaap, was dat hij bewust geen luchtjes en deodorant had gebruikt, omdat hij bij een longpatiënt zou komen. Zonder dat ik het genoemd had, had hij er aan gedacht hier rekening mee te houden. Hij had daarnaast ook beloofd mij wakker te maken als er iets bijzonders aan de hand zou zijn. Het was heel fijn dat er iemand was die voor mijn man zorgde zodat ik rustig kon slapen’.

'Sommige vrijwilligers komen niet uit de zorg, maar alle vrijwilligers krijgen na aanmelding een opleiding binnen het hospice om lichte verzorgende handelingen uit te kunnen voeren.'