Ze heeft hier mooie en
dankbare weken
beleefd

Ze heeft hier mooie en
dankbare weken
beleefd

Mevrouw Kettenes vertelt

‘Vooral op dezelfde wijze doorgaan’, zegt mevrouw Kettenes uit Putten toen ik haar vroeg of ze in dit jubileumjaar van Hospice Nijkerk nog iets wil meegeven aan de medewerkers van het hospice. Deze dame weet waar ze over praat. Haar man, die 20 jaar ouder was dan zij, heeft begin 2016 een week zorg mogen ontvangen voordat hij in het hospice overleed. In oktober 2017 stierf haar jongere zus er.

Hoewel de prognose bij de opname van haar zus in het hospice was dat haar nog maar één, hoogstens een paar weken restten, heeft zij nog drie maanden geleefd. ‘De zorg, liefde en aandacht die mijn zus in het hospice gekregen heeft, had ze in haar leven vaak gemist’, zegt mevrouw Kettenes.

‘Hierdoor heeft mijn zus voordat ze stierf mooie en dankbare weken beleefd in een ruime lichte kamer van het hospice. Als het mooi weer was, was ze te vinden op het gezellige terras, vaak met haar gasten. Ze genoot daarvan. We zijn daar als familie heel dankbaar voor’. 

Hoewel Meneer Kettenes de laatste jaren wel achteruit ging, waren er tot begin 2016 geen ernstige problemen, maar hij stopte met eten en drinken. Omdat 24-uurs zorg nodig was, heeft zijn vrouw voor Hospice Nijkerk gekozen om de lichamelijke zorg uit handen te kunnen geven. Hierdoor kon zij er maximaal voor hem zijn. Een week later stierf meneer Kettenes.

Veel respect heeft mevrouw Kettenes voor verzorging, verplegers en vrijwilligers. ‘De deskundigheid en aandacht waarmee gasten worden omringd en de manier waarop zij worden benaderd zijn zeer professioneel’ zegt ze. ‘Betrokkenen zijn er altijd voor je, maar blijven op afstand als je dat wilt. Ze leven met je mee, bieden een luisterend oor; er is, ook voor bezoek, altijd koffie, thee, soep of zo je wilt een maaltijd. Je voelt je welkom’.

‘De rituelen rond het uitdragen en de begeleiding van de rouwauto tot aan de weg, heb ik als bijzonder ervaren. Ook de gedachtenisbijeenkomst die later in het jaar plaatsvond, vond ik mooi en stijlvol.’