Het voelt als een
persoonlijke
warme groet

Het voelt als een
persoonlijke
warme groet

Het verhaal van Lia (vrijwilliger bloemen)

Ongeveer 14 jaar geleden kwam Hospice Nijkerk op mijn pad. Het was fantastisch om er als zorgvrijwilliger te mogen werken. Er te mogen zijn voor mensen in de laatste fase van hun leven. Alle tijd om hen te verzorgen. Rustig naast het bed zitten en luisteren naar de verhalen en ook heel veel met elkaar lachen. Dat werk is heel verrijkend voor mij geweest.

Na 12 jaar kreeg ik wat lichamelijke klachten waardoor het werk te zwaar werd en ik jammer genoeg moest stoppen. Maar omdat ik regelmatig al boeketjes bloemen meenam uit mijn grote bloementuin, werd er voorgesteld om dit te blijven doen. En nu ben ik in functie als ‘speciale vrijwilliger’. Zo blijf ik gelukkig betrokken bij het hospice.

Bloemen in en om het hospice, een feestje!

Al snel deed ik de ‘bloemenzorg’ samen met Jolanda, die daarnaast ook gastvrouw is. Tijdens het 25-jarig jubileum van het hospice wat in de Kruiskerk werd gevierd, hebben we samen de bloemstukken in de kerk mogen maken. En tijdens de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst was het wéér een uitdaging om een groot bloemstuk in de kerk te maken.

Wekelijks een bloemetje in de hal, woonkamer en eetkeuken! Dat levert altijd leuke reacties op van gasten en hun bezoek.

Ook de vrijwilligers genieten erg van de bloemen. Dikwijls krijg ik reacties: wat leuk, heerlijk kleurig, hoe krijg je het verzonnen, je brengt me op een idee, ik heb er een foto van gemaakt en ga het thuis namaken enz. Dat is heel stimulerend.

Ik herinner me nog goed een gast die zelf heel erg van bloemen hield. Samen bekeken we de creaties die ik dan meenam naar haar kamer, zodat we alle tijd hadden om die te bekijken. Daarbij kwamen hele verhalen over haar tuin en haar leven. Wat bloemen zoal kunnen doen met mensen: ze toverden bij haar een stralende blik!

Een bezoekster die bij binnenkomst in de hal genoot van de bloemen, voelde dit als een persoonlijke warme groet, een welkom. Bij één van haar laatste bezoeken gaf ze een envelop met geld, speciaal voor de aanschaf van bloemen. Wat kun je een gast toch blij maken met een boeketje vanuit eigen bloementuin!