Waardig(samen)leven
tot aan het eind

Waardig(samen)leven
tot aan het eind

Terugblik Vrijwilligersdag op 10 november 2023 

Ook dit jaar organiseerden we weer een vrijwilligersdag voor hen die in het hospice werken.
Een recordaantal aanmeldingen, maar liefst 185 deelnemers!

Dit jaar waren er vrijwilligers uit zes hospices:  uit Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Amersfoort, Soest en Nijkerk. We zeiden tegen hen: deze dag is een cadeautje voor jullie . Geniet van de spreker, de workshops, het eten én ook van de gesprekken met elkaar.

Het thema van de dag was “Leven in het hospice”. Spreker over dit thema was Sander de Hosson.  Afgelopen maart verscheen zijn boek ‘Leven toevoegen aan de dagen’.  Inmiddels is al de zesde druk van dit boek verschenen. Dat zegt genoeg. Sander is opgegroeid in  deze regio en heeft ook van dichtbij ervaring met het hospice in Ermelo en in Harderwijk. Na zijn inspirerende verhaal bedankten we hem door het gedicht van Bram Vermeulen voor te lezen:

 Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.
Het water gaat er anders dan voorheen.
De stroom  van de rivier houd je niet tegen.
Het water vindt er altijd wel een weg omheen.
Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten.
Ik leverde het bewijs van mijn bestaan.
Omdat door het verleggen van die ene steen, de stroom nooit meer hetzelfde zal gaan.  

Sander van Hosson zei dat wanneer we ons nu eens zouden indenken dat de rivier de palliatieve/terminale zorg is. Wij zijn allemaal steentjes in die palliatieve zorg. We proberen het goede te doen en we zijn allemaal even belangrijk. Door ons werk dragen we ons steentje bij. Onze symbolische afdruk op aarde. Je doet ertoe, want jij doet ertoe!  Sander is echt een kei! Als arts kun je echt het verschil maken, waardoor je kwaliteit van leven bovenaan kunt plaatsen.

Na een geweldige lunch gingen we naar de workshops. Die waren erg gevarieerd o.a. van balsemen tot tieners, en  o.a. over rouwverwerking… Totaal acht  workshops.

Ter afsluiting trad Chapter 4 voor ons op. En tot slot was er een hapje en een drankje.

Een succesvolle dag!

 

Willie van de Weitgraven, coördinator vrijwilligers