Onmisbaar in de
liefdevolle zorg

Onmisbaar in de
liefdevolle zorg

Vrijwilligers

Binnen Hospice Nijkerk is een groot aantal vrijwilligers actief. Zij werken met hart en ziel voor onze gasten en hun naasten en geen vraag is ze te veel. Wat is hun beloning: de glimlach, een blik van verstandhouding, een traan van ontroering. Zo ga je als vrijwilliger elke keer met een voldaan gevoel weer naar huis als het werk erop zit. En dat geldt voor alle onderstaande soorten vrijwilligerswerk.

 

Vrijwilliger zijn….
Is vrijwillig 
maar niet vrijblijvend
Is verbonden 
maar niet gebonden
Is onbetaalbaar 
maar niet te koop
Is positief denken 
is positief doen
Met als enige doel
voor (jezelf en voor) de ander
een goed gevoel!

Zorgvrijwilligers

De zorgvrijwilligers zijn samen met de verpleegkundigen de ‘handen aan het bed’. Zij helpen bij de lichamelijke verzorging van de gasten.

Minstens zo belangrijk is het bieden van een luisterend oor, zodat gasten en de naasten hun verhaal kwijt kunnen in deze periode van afscheid nemen van elkaar. Het stukje bij beetje loslaten van het leven. Door het geven van liefdevolle zorg en aandacht dragen zij bij aan een sfeer van rust en veiligheid.

Gastvrouw/-heer

De gastvrouw/- heer zorgt als geen ander binnen het hospice voor een huiselijke sfeer.

Bezoek wordt door één van deze vrijwilligers ontvangen met een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Soms is dat gebakken in het hospice en dan komt de heerlijke geur u tegemoet. Datzelfde geldt voor de verse soep die elke dag wordt gekookt. De dagelijkse boodschappen worden gedaan en het wasgoed wordt verzorgd. De keuken is de centrale plaats voor bezoek en vrijwilligers om even bij te tanken.

Kookvrijwilligers

De kookvrijwilligers zetten al hun ervaring in om van de warme maaltijd een fijn moment te maken.

Ze inventariseren waar de gasten die dag trek in hebben, doen de inkopen hiervoor en zetten dan een gewenste maaltijd op tafel. Er is best wat inventiviteit nodig om een zo aantrekkelijk mogelijk bordje samen te stellen waar onze gasten nog van kunnen genieten. Uiteraard wordt er ook gekookt voor familie of vrienden, die willen mee-eten.

Slaapwachten

Om in de nachtelijke uren goede zorg te kunnen verlenen, is er naast de verpleegkundige ook een slaapwacht aanwezig in het hospice.  Zij helpen de verpleegkundige ‘s nachts als er gewaakt moet worden of als iemand verzorging nodig heeft waar 4 paar handen voor nodig zijn.

Als de verpleegkundige geen extra hulp nodig heeft, dan genieten de slaapwachten van hun nachtrust in een eigen kamer op de 1e etage van het hospice.

Overige vrijwilligers

Om het verblijf in het hospice voor gasten en hun bezoek zo aangenaam mogelijk te maken, zijn ook allerhande vrijwilligers met specifieke taken actief, ieder op zijn of haar manier.

Bijvoorbeeld door onderhoudswerkzaamheden te doen aan tuin en terras, door ramen te wassen, door bij te springen bij administratieve taken, door inzet als collectant.

Verder wordt er bijvoorbeeld gezorgd voor verse bloemen, wordt er muziek gemaakt of wordt er hulp geboden om een herinnering na te laten.

‘Wat mij het meeste raakt
is de puurheid van de mens tijdens het afscheid nemen van het leven. Als alle lagen weg vallen blijft de kern over.’

Iets voor u?

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wilt u uw talent, tijd en energie ook graag inzetten binnen het hospice? 
Bekijk eens onze vacatures of lees de verhalen van onze vrijwilligers. Deze hebben we speciaal voor u hier geplaatst.